webversion | afmeld | Opdater profil
‌
Nyhedsbrev september 2024
‌
‌

Nyhedsbrev september 2024




‌
nordlys2024
‌

Hverdagen er over os igen, og I har forhåbentlig alle fået mulighed for at koble af og nyde sommeren. Med farvel til de lyse nætter har vi uden for de store byer haft mulighed for at nyde naturens eget fyrværkeri, helt støj- og forureningsfrit.

Ved indgangen til september er vi i KAP-S i fuld gang med at udvikle og planlægge efterårets og næste års aktiviteter. I nyhedsbrevet kan du møde vores nye lægekonsulent, du får datoer for næste års praksisdage og information fra regionen om bl.a. sæsonvaccination og tilbud til KOL-patienter. Og så har vi en opfordring og en hilsen fra Enhed for Kvalitet og Patientsikkerhed.

Vel mødt derude – hos jer og hos os!



‌
‌

Mød Eva Bonde – ny lægekonsulent for POL-S

‌ EvaBonde

Eva Bonde begyndte som lægekonsulent for POL-S den 1. juli, og hun ser frem til at møde jer derude.

Eva fortæller:

Jeg har glædet mig til at starte som organisationsudviklings- og ledelseskonsulent for praksis i POL-S, da jeg brænder for at understøtte lægepraksis i deres bestræbelser på at blive og forblive sunde og langtidsholdbare klinikker ved at prioritere og kompetenceudvikle ledelsesrollen for lægerne.

Vi har som praktiserende læger sjældent en egentlig uddannelse i ledelse og organisationsudvikling. At udøve lægegerningen for vores egne patienter er det primære formål med at være praktiserende læge. Rollen som leder og udvikler af lægepraksis må ofte nedprioriteres i en travl hverdag, hvor patienterne kommer først. Sådan skal det også være. Patientbehandling er vores kerneydelse.

Jeg vil dog med ydmyghed påstå, at de praktiserende læger, der samtidig med at udøve lægegerningen også formår at udøve kompetent ledelse af deres lægepraksis, har større chancer for at have sunde, langtidsholdbare klinikker.

Jeg vil som POL-S-konsulent være med til at støtte op om dette, og jeg går til rollen med ydmyghed og personlige erfaringer med, at ledelse og praksisudvikling kan være både udfordrende og hårdt, men også sjovt og givende. Når ledelsesrollen prioriteres, kan det løfte de tre bundlinjer i ledelse i almen praksis: faglighed, økonomi og trivsel.

Hvem er jeg, og hvad kan jeg tilbyde POL-S

  • Jeg er praktiserende læge i Region Sjælland med 15 års erfaring i egen praksis i Viby Sjælland.
  • Jeg har i alle mine år som praktiserende læge været særligt interesseret i ledelsesrollen, og har de seneste 5 år bevidst efteruddannet mig indenfor ledelsesrollen i almen praksis
  • Jeg har 20 års erfaring med undervisning i og udvikling af postgraduate undervisningstilbud til alment praktiserende læger i Region Sjælland og Roskilde Amt
  • Jeg har solid erfaring med udgående funktion til almene lægepraksis med sparring ude i den enkelte klinik. Dette har jeg fra mit arbejde med ”vanskelige uddannelsesforløb” i almen praksis som praksisuddannelseskoordinator (PUK) i Region Sjælland
  • Jeg stortrives i underviser- og sparringsrollen. Det er vigtigt for mig at levere kvalitet i min sparring og undervisning, så modtagerne får et anvendeligt udbytte, der tager udgangspunkt i deres konkrete behov og kan hjælpe dem videre ad den vej, de ønsker at gå for at blive bedre

Vi er i fuld gang med at forny tilbuddene i POL-S, og I vil løbende høre mere om vores konkrete tiltag.

Jeg kan kontaktes på [email protected] og min kollega i POL-S Martin Bodekær-Larsen kan kontaktes på [email protected] eller skriv til POL-S-mail [email protected]


Velkommen til Eva!




‌
Banner fb - SPD + SPPD sammensmeltning
‌

Datoer for praksisdage 2025 ligger nu fast – Store Praksisdag afholdes denne gang som SGE

Sæt et stort X i kalenderen for at deltage i næste års Store Praksisdag eller Praksispersonaledag.

Som noget nyt planlægger vi at afholde Store Praksisdag som systematisk gruppebaseret efteruddannelse (SGE). Det velkendte format med aktiviteter over to dage i skønne rammer på Klarskovgaard forbliver uændret.


Store Praksisdag afholdes

Fredag den 2. maj - lørdag den 3. maj 2025 på Comwell Klarskovgaard ved Korsør


Praksispersonaledagene afholdes

Tirsdag den 18. marts 2025 på Comwell Klarskovgaard ved Korsør

Torsdag den 27. marts 2025 på Comwell Køge Strand


Sæt krydset i kalenderen allerede nu, og hold øje med nyhedsbrev, hjemmeside og Facebook for nærmere oplysninger og tilmelding.




‌
SOME -DGE -72
‌

Du kan stadig nå at tilmelde dig årets gruppeledertræf om AI i praksis og i efteruddannelse

Vi står midt i en teknologisk revolution, hvor ny sundhedsteknologi flytter helt ind i almen praksis. Forandringerne sker nu, og spørgsmålet er, om du nysgerrig på, hvad der findes af ny teknologi, og hvordan den kan forbedre hverdagen for både dig og patienter.

Lørdag vil vi sammen med Prof. Henning Langberg udforske den seneste IT-teknologi. Hvordan den kan anvendes i almen praksis med fokus på at generere værdi for dine patienter og i efteruddannelse.

Vi vil udforske områder som videokonsultationer og chatrobotter, og vi vil diskutere, hvordan disse teknologier kan gøre vores dagligdag lettere? mere effektiv? og mere værdifuld for patienterne uden at gå på kompromis med datasikkerhed.

Gruppeledertræffet afholdes 25.-26. oktober på Rødvig Kro og Badehotel på Stevns.

Se hele programmet her, og tilmeld dig her 

Tilmeld dig inden den 23. september.




‌
vaccination
‌

Sæsonvaccination 2024/2025 organiseres i et nationalt-regionalt samarbejde

Modtager du allerede henvendelser fra patienter om de årlige vaccinationer? Så se her information om, hvordan det er blevet besluttet, at vaccinationerne kommer til at foregå i år:

Den nationale sæsonvaccinationsindsats mod influenza og covid-19 organiseres igen i år i et nationalt-regionalt samarbejde. Vaccinationssæsonen løber i år fra 1. oktober – 20. december 2024. Børn på 2-6 år får ikke tilbud om vaccination mod influenza i år.

Der oprettes regionale vaccinationscentre. Herudover er der via et tværregionalt udbud fundet en ekstern leverandør, nemlig Danske Lægers Vaccinationsservice. Apotekerne er ikke en del af vaccinationsindsatsen i år.

Borgere på 85 år og derover vil modtage deres invitation til vaccination den 10. september. Den 16.-17. september modtager borgere på 75-84 år deres invitation, og den 23.-25. september 2024 udsendes invitationerne til borgere på 65-74 år. Tidsbestilling via selvhenvisning åbner den 26. september 2024.

Borgere, der er fritaget for e-boks, eller som har problemer med at bestille tid via www.vacciner.dk, kan få hjælp til dette via Bookingtelefonen på tlf. 70 20 42 33. Den har åbent på hverdage kl. 9.00 -14.00. 

Ved henvendelser fra patienter om disse vaccinationer kan du henvise til www.vacciner.dk eller Sundhedsstyrelsens infoside. Informationerne vil ligge klar, før de første borgere modtager invitationerne.




‌
eHospitalet
Region Sjælland logo
‌

Øget tryghed for dine KOL-patienter med PreCare-KOL - kender du tilbuddet?

PreCare-KOL er Region Sjællands åbne tilbud til borgere med KOL, hvor de kan få telefonrådgivning.

Formålet med tilbuddet er at skabe tryghed for patienten i dagligdagen, få en bedre livskvalitet og sikre en tidlig intervention med henblik på at reducere antallet af sygehuskontakter.

 PreCare-KOL teamet kommer hjem til patienten og installerer app´en MinSP samt udleverer pulsoximeter og termometer. Patienten kan dermed selv melde målingerne SAT, Puls, temp og svare på tre spørgsmål om sin KOL ind via MinSP.

Kl. 8:00-16:00 PreCare-KOL sygeplejersken kontakter patienten telefonisk, hvis de indsendte data er abnorme. I de forløb hvor sygeplejersken vurderer, der er behov for lægefaglig vurdering, anbefales patienten at tage kontakt til egen læge i jeres åbningstid.

Kl. 16:00-19:30 bruger sygeplejersken eLægen, når der er brug for akut lægefaglig vurdering.

Mellem kl. 19:30-08:00 kan patienten ved forværring af sin KOL kontakte PreCare-KOL og komme til at tale med eLægen, der laver en lægefaglig vurdering og behov for akut intervention, ex. indlæggelse i eget hjem via eHospitalet.


Hvordan ved du i almen praksis at din patient har valgt at være med i PreCare KOL?

Du modtager en korrespondance, når patienten indgår i tilbuddet.


Kan du henvise en KOL-patient til tilbuddet? – JA

  • Borgeren kan selv – uden henvisning -  ringe til PreCare-KOL på tlf. 70204222
  • Du kan sende en korrespondance til EHO ambulantfunktion – Overafdeling – 380052 5790002515019

Læs mere om PreCare-KOL for fagpersoner på Region Sjællands hjemmeside PreCare-KOL - eHospitalet (e-hospitalet.dk). Nederst på siden under overskriften Materiale om tilbuddet kan du finde info-materiale til infoskærm.

Har du spørgsmål, er du også velkommen til at ringe til PreCare-KOL på tlf. 70204222




‌
SOME -KAP-S GENERELT -72
‌

Tak for jeres store bidrag til UTH-systemet og jeres patienters sikkerhed

Den 17. september er international patientsikkerhedsdag, og KAP-S vil sammen med Enhed for Kvalitet og Patientsikkerhed (EKP) benytte lejligheden til at opfordre jer til at fortsætte det gode arbejde med at indrapportere de utilsigtede hændelser (UTH), I møder i jeres hverdag.

Hver beretning er værdifuld og bidrager til det samlede billede af tendenser og mulighed for forebyggelse. Dette hjælper også KAP-S med at rette opmærksomhed mod faldgruber i arbejdsprocesser og brug af systemer, når vi udvikler vores tilbud og besøger jer ude i klinikkerne.

I 2023 blev der rapporteret 601 mulige utilsigtede hændelser, der involverede praktiserende læger i Region Sjælland. De rapporterede hændelser danner grundlag for analyse- og kvalitetsarbejdet til gavn for patientsikkerheden.

EKP, Det Nære Sundhedsvæsen, Region Sjælland, modtager alle rapporteringer om utilsigtede hændelser i Region Sjællands praksissektor. Det er dermed EKP som sagsbehandler og videreformidler henvendelserne til Dansk Patientsikkerhedsdatabase.

Tak for alle jeres bidrag til det samlede billede til gavn for patientsikkerheden!




‌
Region Sjælland logo
‌

En hilsen fra Enhed for Kvalitet og Patientsikkerhed med en præsentation af UTH-systemet

styrelsen for patientsikkerhed ‌

Enhed for Kvalitet og Patientsikkerhed (EKP) analyserer og sagsbehandler utilsigtede hændelser i UTH-systemet. Læs her information fra enheden om, hvordan jeres indrapporteringer behandles i systemet:

Når I rapporterer en episode eller en erfaring som en utilsigtet hændelse, giver det altid anledning til ekstra refleksion hos den der rapporterer, og igen til en fornyet refleksion og en gennemgang af processer ude i klinikkerne, når vi sender henvendelsen til orientering eller stiller spørgsmål til jeres overvejelser.

Alle rapporterede hændelser er værdifulde og giver et billede af, hvor patientsikkerheden kan være udfordret.

Rapporteringssystemet er anonymt og fortroligt. Når vi skriver ud til lægepraksis, citerer vi rapporteringen, men skriver ikke, hvem der har indsendt den, eller hvilket personale der er involveret i hændelsen.

Der er altid flere oplevelser af samme hændelsesforløb afhængigt af, hvilken rolle man har i hændelsen.

Det er derfor, vi beder om jeres bidrag til oplysning af hændelsen, så vi får flere perspektiver på. Vi er meget interesserede i jeres svar og opfordrer til, at I fortsat bidrager til hændelsesanalyserne.

Nogle hændelser sendes udelukkende til orientering og intern drøftelse i lægepraksis.

Vi kan ikke besvare alle rapporteringer direkte, men vi forsikrer om, at enhver rapportering kommer patienterne til gavn. Alle henvendelser bliver – efter en anonymisering – indsendt til Dansk Patientsikkerhedsdatabase, hvor henvendelserne forarbejdes statistisk og omdannes til værdifuld viden til brug for det videre arbejde med patientsikkerheden.

VI håber, I fortsætter jeres indrapporteringer, og ønsker jer en god International patientsikkerhedsdag.

Vi gør samtidig opmærksom på, at Styrelsen for Patientsikkerhed i samme anledning inviterer til virtuel temadag om diagnosesikkerhed  https://stps.dk/arrangementer/2024/sep/temadag-om-diagnosesikkerhed

På vegne af Enhed for Kvalitet og Patientsikkerhed

Karina Dall og Mette Ussing

[email protected]


Læs mere om utilsigtede hændelser her

Rapporter en utilsigtet hændelse her 

Besøg Styrelsen for Patientsikkerhed  https://stps.dk/

Læs om ny rapporteringspligt her

Bekendtgørelse om rapportering af utilsigtede hændelser i sundhedsvæsenet





‌
Medcom_logo_2015_version_png
‌

Vil du være med til at afprøve anbefaling af relevante apps til patienter med projekt Apps i almen praksis?

En teknisk afprøvning har vist, at både læger og patienter oplever fordele ved, at almen praksis kan anbefale relevante sundhedsapps til patienter. MedCom inviterer nu dig til at deltage i en afprøvning af projektet i større skala.

Det er en unik mulighed for dig i at få erfaringer med at anbefale relevante apps til dine patienter. Når man som læge anbefaler en eller flere apps til en patient, foregår det via Klinik+ og Min Læge-appen, hvor patienten får en notifikation samt besked med årsag til anbefaling og link til installation af appen.

De to gratis apps Mine Knogler af Osteoporoseforeningen og GenoptrænDK af Region Syddanmark er eksempler på apps fra projektet.

Du vil få hjælp og støtte undervejs som en del af projektet.

Vil du deltage eller bare høre mere om projektet, så meld dig som interesseret hos MedCom her 

Læs mere om projektet her 



‌
‌

Vil du bistå kandidatstuderende med at kortlægge behov i forbindelse med optimal udnyttelse af systemet Fælles MedicinBeslutningsstøtte (FMB)

Kandidatstuderende fra Sundhed og Informatik på Københavns Universitet søger praktiserende læger, som vil tage imod til en observationsdag og et interview på 30 minutter. I forbindelse med speciale ønsker de studerende at identificere, hvilke behov der er i forbindelse med brugen af Fælles MedicinBeslutningsstøtte (FMB), samt kortlægge, hvilke informations- og uddannelsesressourcer der er nødvendige for at sikre en optimal anvendelse af systemet. 

Fælles MedicinBeslutningsstøtte er et system, der støtter lægen ved ordination af medicin.

I beslutningsstøttesystemet knyttes individuelle patientdata, som fx patientens medicinliste, diagnoser og laboratoriedata, med Medicin.dk’s datagrundlag og regler. 

Læs beskrivelsen af specialeprojektet her 

Hvis du er interesseret i at medvirke eller vide mere, kan du kontakte de studerende direkte:

Katrine Ringvig [email protected]

Veronica Vestervang Blom [email protected]

Du kan læse mere om Fælles MedicinBeslutningsstøtte på medicin.dk her 




‌
VID-logo
‌

Postkort fra en forsker

‌ VID-postkort

Nyeste forskning fra Forskningsenhederne for Almen Praksis. VID (Netværk for viden og kompetencer i almen praksis) udvælger løbende studier, hvis resultater har direkte relevans for din daglige kliniske hverdag og beskriver hovedpointerne ultrakort, så du hurtigt kan få overblik. I dag kan du bl.a. læse om:

  • Praktiserende læger skal informeres, ikke drives, af data
  • Brug af høreapparat forebygger måske demens
  • Social ulighed kan opstå eller forværres, når patient og sundhedsvæsen ikke danser i takt

Læs mere på VIDs hjemmeside her

Du kan bestille et eller flere emner ved at sende en mail til [email protected], så kontakter VID dig hurtigst muligt. Hvis du har spørgsmål om din bestilling, kan du ringe til VID på telefon 60 15 40 95.





‌
‌
You have received this email because you have subscribed to KAP-S as . If you no longer wish to receive emails please afmeld
© 2025 KAP-S, All rights reserved
‌